Analisis Kebutuhan Tenaga Kerja Untuk Meningkatkan Output Produksi Loyang dengan Metode Stopwatch Time Study
DOI:

Abstract
UD. Loyang Pan Ikan is a manufacturing industry that has been producing galvalume trays since 2010. The production process is still done manually, involving four workers and producing an average of 4,000 baking sheets per month. Each worker handles more than one work element, which can trigger physical fatigue and impact the increase in standard time as well as the high workload. This research aims to analyze the workload, identify lesseffective activities, and determine the ideal number of workers. The methods used include Stopwatch Time Study to determine standard time, Work Load Analysis (WLA) to measure workload, and Work Force Analysis (WFA) to calculate labor requirements. The analysis results show that Worker 1's workload is 125.22% and Worker 4's is 120.58%, which exceed the normal limits. Therefore, it is recommended to add two more workers to reduce the workload and increase productivity.
Downloads
References
S. Wignjosoebroto. Pengantar Teknik & Manajemen Industri. Surabaya: Penerbit Guna Widya. 2003: 404.
Tarwaka, Bakri SHA, Sudiajeng L. Ergonomi untuk keselamatan, kesehatan kerja dan produktivitas. Edisi 1. Surakarta: UNIBA Press; 2004. hlm. 1–383.
Habibah RU, Ramadhani A, Hayyata FB, Khairi I. Pengukuran waktu kerja dengan metode stopwatch time study pada konveksi Galeri Hebu. Profisiensi. 2024, Vol.12 (2): 96–102.
Fajar AK, Rejeki YS. Analisis beban kerja dengan metode Workload Analysis (WLA) pada stasiun kerja packing. Bandung Conference Series: Industrial Engineering Science. 2024;4(1):415–424.
Rustinawati W, Jono, Lestariningsih S. Analisis beban kerja guna menentukan jumlah tenaga kerja optimal dengan metode Workload Analysis dan Work Force Analysis (Studi kasus: UD. Rizqi Hadi Putra). JAPTI: Jurnal Aplikasi Ilmu Teknik Industri. 2021;2(1):31–40.
Hadisaputra, Sasongko Adji, and Erni Puspanantasari Putri. "Penentuan Jumlah Tenaga Kerja Guna Meningkatkan Produktifitas pada Bagian Produksi UD. Redline." Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN) 7.1 (2024): 64-73.
Gustarico, Akbar, and Erni Puspanantasari Putri. "Analisis Produktivitas untuk Meningkatkan Hasil Produksi dengan Menggunakan Metode Objective Matrix (Omax) (Studi Kasus: CV Bakso Empal Sapi)." Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN) 6.3 (2023): 515-525.
D. Bagus Yulianto and E. Puspanantasri Putri, “Rancang Bangun Alat Pemotong Krecek Kerupuk dengan Pendekatan Ergonomi pada UD Dua Saudara di Desa Bodor Kabupaten Nganjuk”, JST, vol. 11, no. 1, pp. 180-183, Jun. 2024.
Mahardhika, Dony, William Kevin Feriyanus Manullang, and Afrigh Fajar Rosyidiin. "Studi Kasus: Kelelahan dan Stress Kerja Akibat Getaran Mesin Pure Water Generator pada Perusahaan Farmasi PT. IP." Seminar Nasional Teknologi Industri. Vol. 1. No. 1. 2023.
Rafly Teguh, A. P., Nadya Permata, S. P., Daffa Helmi, W., Dika Feri, A., Ade Marino, F., S., Afrigh Fajar, R. “Pengukuran Keluhan Musculoskeletal Pada Pekerja Kontraktor Menggunakan Metode NBM dan RULA” Jurnal Program Studi Teknik Industri, Vol 12, No. 1. (2024): 071-080
E. Mahawati, I. Yuniwati, R. Ferinia, P. P. Rahayu, T. Fani, A. P, Sari, R. A. Setijaningsih, Q. Fitriyatinur, A. P. Sesilia, I. M. I. Kusuma Dewi, S. Bahri. “Analisis Beban Kerja dan Produktivitas Kerja”. Semarang: Yayasan kita Menulis. 2021: 188.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Olivia Eka Maharani, Erni Puspanantasari Putri, Afrigh Fajar Rosyidiin

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.