Shelf-Life Test of Kebab Kebuli Al 'Aqoh for Fulfiling Product Quality of Small Medium Enterprise

  • Orchidea Rachmaniah Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Yeni Rahmawati Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Sari Kusumahati Sari Naturale Pharmacy Workshop; Universitas Ma Chung
  • Sri Rachmania Juliastuti Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Nuniek Hendrianie Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Raden Darmawan Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Eva Oktavianingrum Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Fahmi Institut Teknologi Sepuluh Nopember
  • Wahyu Meka Institut Teknologi Sepuluh Nopember
Keywords: Food hygienists, Food label, Ready to eat, Halal assurance system, Small-medium-enterprise

Abstract

Al 'Aqoh Drink & Snack, an SME of PKH ITS, participated in a mentoring program in 2021. A series of long-term test storage, microbial contamination tests, and nutritional content tests were conducted for Kebab Kebuli, a product of Al 'Aqoh Drink & Snack, as an implementation of Halal Assurance System (SJH) and Good Manufacturing Practice (GMP). The test results inferred the hygiene of the Kebab Kebuli production process. Freshly made Kebab Kebuli had a total mold value of 2.00 x 101 CFU/g and Escherichia coli of 6.00 x 101 CFU/g. However, other parameters, such as Salmonella sp. and Staphylococcus aureus, were not detected. Although a few mold numbers were detected, ca. 2.00 x 101 CFU/g, an awareness still needs to be applied. Moreover, a non-pathogenic E. coli bacterium, ca. 6.00 x 101 CFU/g, was detected. E. coli can be minimized with good process and post-production sanitation. Therefore, the cooking and reheating process of Kebab Kebuli at 65 oC and subsequent chilling at 4 oC should have been applied. It may have been enough to suppress the growth of E. coli. Hence, it is necessary to process the Kebab Kebuli according to the serving suggestions and to ensure food safety, i.e., avoiding diarrhea.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anonim. (2017). Pedoman Produksi dan Distribusi Pangan Olahan pada masa status Darurat Kesehatan Corona Virus disease 2019 (COVID-19) di Indonesia. BPOM-RI.
Anonim. (2021). Pedoman Produksi dan Peredaran Pangan Olahan pada Masa Pandemi COVID-19. BPOM-RI.
Anonim. (2012a). Pedoman Kriteria Cemaran pada Pangan Siap Saji dan Pangan Industri Rumah Tangga, Direktorat Standarisasi Produk Pangan, Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya. BPOM-RI.
Anonim. (2021b). Tata Cara Registrasi Pangan Olahan, BPOM RI, Jakarta, ISBN 978-602-415-065-5.
Anonim. (2009). SNI-7388-2009 tentang Batas Maksimum Cemaran Mikroba dalam Pangan, Badan Standarisasi Nasional.
Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) Republik Indonesia nomor 11 tahun 2014.
Gainau, P. C., Rawun, Y., & Rumenser, P. (2021). Pemberdayaan Usaha Mikro di Masa Pandemi Covid-19 Melalui Pengolahan Buah Kelapa Oleh Pelaku Usaha Perempuan di Desa Kembes 1, Kecamatan Tombulu, Kabupaten Minahasa. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 27(3), 226–231.
Magdalena, M., Inderawati, W., Sulistyaningsih, E., Aldi, E., Pratikto, A., Kusumahadi, T. A., Bimo, I. D., & Silalahi, E. E. (2021). Penyusunan Modul Rencana Keberlangsungan Bisnis Bagi UMKM Indonesia untuk Merespon Dampak Pandemi Covid-19. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 27(3), 238–246.
Pudjirahayu, A. (2017). Pengawasan Mutu Pangan, Pusat Pendidikan dan Pemberdayaan Sumber Daya Manusia Kesehatan. Kementrian Kesehatan Republik Indoesia.
Peraturan Kepala BPOM No. HK.03.1.23.04.12.2206 Tahun 2012 terkait Cara Produksi Pangan yang Baik untuk Industri Rumah Tangga (IRT).
Peraturan BPOM No. 13 Tahun 2019 tentang Batas Maksimal Cemaran Mikroba dalam Pangan Olahan.
Peraturan Pemerintah No. 86 Tahun 2019, Pasal 35 tentang Keamanan Pangan.
Undang-Undang No. 1 tahun 2020 tentang Cipta Kerja.
Yenrina, R. (2015). Metode Analisis Bahan Pangan dan Komponen Biokatif. Padang, Sumatera Barat: Andalas University Press.
Published
2023-11-30
How to Cite
Rachmaniah, O., Rahmawati, Y., Kusumahati, S., Juliastuti, S. R., Hendrianie, N., Darmawan, R., Oktavianingrum, E., Fahmi, F., & Meka, W. (2023). Shelf-Life Test of Kebab Kebuli Al ’Aqoh for Fulfiling Product Quality of Small Medium Enterprise . Photon: Journal of Natural Sciences and Technology, 14(1), 18-24. https://doi.org/10.37859/jp.v14i1.6041
Abstract views: 39 , PDF downloads: 18