Analisis Residu Pestisida (Dimethoat) Pada Tanaman Cabai Merah Besar (Capsicum Annum L.) Kelompok Tani Lestari Jaya Kabupaten Kampar

  • Hikmah safitri Stikes hangtuah pekanbaru
  • Sumengen Sutomo Stikes hangtuah pekanbaru
  • M.Kamali Zaman Stikes hangtuah pekanbaru
  • Muhamadiah Muhamadiah Stikes hangtuah pekanbaru
Keywords: Pesticide Residue, Dimethoat, Big Red Chili Plant, Capsicum annum L

Abstract

Pesticides are used in various fields or activities, ranging from household, health, agriculture, besides their benefits, pesticides also have the potential to poison and eradicate other living things, including useful plants and insects, animals and humans. This study aims to determine the pesticide residues with the active ingredient Dimethoat in large red chili plants (Capsicum annum L.). This type of research is an experiment using gas chromathography (GC). The results of this study were pesticide residues on large red chili plants (Capsicum annum L.) above the residual minimum limit (BMR) of 0.05-7 mg / kg in three samples, sample I 127.7504 mg / kg with a percentage of 1.825%, samples II amounting to 30.0019 mg / kg with a percentage of 428% and in Sample III amounting to 58.8435 mg / kg with a percentage of 840%. The conclusion of this study is that farmers use pesticide doses not to use measurable doses, mix the types of pesticides not according to the rules and do the spraying as needed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adriyani, R. (2006). Usaha Pengendalian Pencemaran Lingkungan Akibat Penggunaan Pestisida Pertanian. Jurnal Kesehatan Lingkungan, 3(1), 95–106.

Afriyanto. (2008). Kajian keracunan pestisida pada petani penyemprot cabe di desa candi kecamatan bandungan kabupaten semarang. Universitas Diponegoro.

Ameriana, M., Basuki, R. ., & Suryaningsih, E. (2008). Kepedulian Konsumen Terhadap Sayuran Bebas Residu Pestisida (Kasus pada Sayuran Tomat dan Kubis). Hortikultura, 9(4).

Ardiwinata, A. . (2002). Distribusi Residu Insektisida Karbofuran, Klorpirisfos, dan Lindan Pada Tanaman Padi. Jurnal Toksikologi Indonesia, 2(2).

Badan Standarisasi Nasional. (2008). Batas Maksimum Residu Pestisida Pada Hasil Pertanian. SNI 7313.

Dalimunthe, K. . (2012). Analisa Kuantitatif Residu Insektisida Profenofos Pada Cabai Merah Segar dan Cabai Merah Giling di Beberapa Pasar di Kota Medan Tahun 2012. Universitas Sumatera Utara.

Departemen Kesehatan RI. (2000). Pengenalan Pestisida. Jakarta: Direktorat Jenderal Pemberantasan Penyakit Menular dan Penyehatan Lingkungan.

Departemen Pertanian RI. (2007). Peraturan Menteri Pertanian Nomor : 07/Permentan/SR.140/2/2007 Tentang Syarat dan Tatacara Pendaftaran Pestisida.

Departemen Pertanian RI. (2014). Peraturan Menteri Pertanian Republik Indonesia Nomor : 107/Permentan/SR.140/9/2014 Tentang Pengawasan Pestisida. Jakarta.

Djojosumarto, P. (2008). Pestisida dan Aplikasinya. Jakarta: Agromedia Pustaka.

Jenni, Suhartono, & Nurjazuli. (2014). Hubungan Riwayat Paparan Pestisida dengan Kejadian Gangguan Fungsi Hati (Studi Pada Wanita Usia Subur di Daerah Pertanian Kota Batu). Jurnal Kesehatan Lingkungan Indonesia, 13(2), 62–65.

Komisi Pestisida. (2000). Pestisida Untuk Pertanian dan Kehutanan. Jakarta: Departemen Pertanian RI.

Kumar, & Panneerselvam. (2008). Toxic Effects of Pesticides: A Review On Cytogenetic Biomonitoring Studies. Medicine and Biology, 15(2), 46–50.

Kurniasih, Setiani, & Nugraheni. (2013). Faktor Terkait Paparan Pestisida dan Hubungannya dengan Kejadian Anemia Pada Petani Hortikultura di Desa Gombong Belik Pemalang Jawa Tengah. Jurnal Kesehatan Lingkungan Indonesia, 12(2), 132–137.

Miskiyah, & Munarso, S. J. (2009). Kontaminasi Residu Pestisida pada Cabai Merah , Selada , dan Bawang Merah ( Studi Kasus di Bandungan dan Brebes Jawa Tengah serta Cianjur Jawa Barat ), 19(1), 101–111.

Munarso, J. ., Broto, W., & Miskiyah. (2009). Studi kandungan residu pestisida pada kubis, tomat, dan wortel di malang dan cianjur (Buletin Teknologi Pacapanen Pertanian), 5, 6.

Nazmatullaila, S. (2015). Analisis Residu Pestisida Pada Tomat Menggunakan Metode QuEChERS Dengan Perlakuan Sebelum dan Setelah di Cuci. Uin Syarif Hidayatullah Jakarta.

Pamungkas, O. S. (2016). Bahaya Paparan Pestisida Terhadap Kesehatan Manusia, 14(1), 27–31.

Pasiani, et al. (2012). knowledge, Attitude, Practices and Biomonitoring of Farmers and Residents Exposed to Pesticides in Brazil. International Journal of Enviromental Research and Public Health, 3(9).

Purnama, A. (2013). Identifikasi Residu Pestisida Lindane Pada Tomat Buah dan Tomat Biasa di Pasa Terong dan Lotte Mart Kota Makassar. Uneversitas Hasanuddin Makassar.

Rachmawati. (2001). Pengaruh Paparan Insektisida Curacron Melalui Kulit Pada Petani Rumah Kaca dan Ladang Terbuka Terhadap Penurunan Aktivitas Enzim Asetil-Kolinesterase. Institusi Teknologi Bandung.

Radwan, M. A., Shiboob, M. H., Abdel, A., & Abu Elamayem, M. . (2005). Residual Behaviour Of Profenofos On Some Field-Grown Vegetables And Its Removal Using Various Washing Solutions And Household Processing. Food and Chemical Toxicology, 43(2), 553–557. https://doi.org/10.1016/j.fct.2004.12.009

Raini, M. (2007). Toksikologi Pestisida dan Penanganan Keracunan Akibat Pestisida. Media Litbang Kesehatan, 17(3), 10–18.

Rini. (2001). Petunjuk Penggunaan Pestisida. Jakarta: Swadaya.

Saepudin, R., Badarina, & Nurhayati, Y. (2017). Residu Pestisida pada Madu Apis cerana di Kawasan Hortikultura, 12(3), 256–264.

Samosir, K., & Setiani, O. (2017). Hubungan Pajanan Pestisida dengan Gangguan Keseimbangan Tubuh Petani Hortikultura di Kecamatan Ngablak Kabupaten Magelang. Jurnal Kesehatan Lingkungan Indonesia, 16(2), 63–69.

Sartono. (2002). Racun dan Keracunan (1st ed.). Jakarta: Widya Medika.

Soemirat, J. (2003). Toksikologi Lingkungan. Bandung: Gadjah Mada University Press.

STIKes Hang tuah Pekanbaru. (2017). Panduan Tesis Magister Kesehatan Masyarakat. Pekanbaru.

Wahyuni, S. (2010). Perilaku Petani Bawang Merah Dalam Penggunaan dan Penanganan Pestisida Serta Dampaknya Terhadap Lingkungan (Studi Kasus di Desa Kemukten, Kecamatan Kersana, Kabupaten Brebes). Universitas Diponegoro Semarang.

Wawan, A. (2010). Teori dan Pengukuran Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Manusia (Cetakan Ke). Yogyakarta: Nuha Medika.

Wudianto, R. (2004). Fisiologi Pertumbuhan dan Perkembangan Tanaman. (P. R. G. Persada, Ed.). Jakarta.

Wudianto, R. (2010). Petunjuk Penggunaan Pestisida. Jakarta: Swadaya.

Yuantari. (2011). Dampak Pestisida Organoklorin Terhadap Kesehatan Manusia dan Lingkungan Serta Penanggulangannya, 3(1).

Zhang, Z. ., Liu, X., Yu, X., Zhang, C., & Hong, X. (2007). Pesticides Residue in Spring Cabage (Brassica oleracea L. var. capitata) Grown in Open Field. J. Foodcourt, 18(6).

Published
2019-06-22
How to Cite
safitri, H., Sutomo, S., Zaman, M., & Muhamadiah, M. (2019). Analisis Residu Pestisida (Dimethoat) Pada Tanaman Cabai Merah Besar (Capsicum Annum L.) Kelompok Tani Lestari Jaya Kabupaten Kampar. Photon: Jurnal Sain Dan Kesehatan, 9(2), 214-220. https://doi.org/10.37859/jp.v9i2.1343
Section
Biology Sciences
Abstract views: 1247 , PDF downloads: 4803